Help! Mijn kind en ik hebben een andere smaak – hoe maken we samen een moodboard?
Je staat te popelen om de kinderkamer opnieuw in te richten, maar er is een klein obstakel: jouw smaak en die van je kind liggen mijlenver uit elkaar. Jij ziet een rustige, stijlvolle ruimte voor je, terwijl je kind droomt van knalroze muren met een regenboogtapijt en glittergordijnen. Hoe kom je samen tot een moodboard waar jullie allebei blij van worden? Geen paniek! Met dit handige stappenplan lukt het gegarandeerd.
Stap 1: Verzamel inspiratie (en houd het open!)
Begin met een open houding en ga samen op zoek naar inspiratie. Gebruik Pinterest, tijdschriften, of knip plaatjes uit catalogi. Laat je kind aangeven wat hij of zij leuk vindt en doe dit zelf ook. Alles mag in deze fase – nog geen ‘nee’ zeggen!
Stap 2: Zoek de overeenkomsten
Leg alle verzamelde beelden naast elkaar en kijk of er overeenkomsten zijn. Misschien houden jullie allebei van zachte materialen, een bepaald kleuraccent, of een thema zoals de natuur of ruimte. Dit is jullie gezamenlijke basis!
Stap 3: Bepaal de must-haves en no-go’s
Maak een lijstje: wat móét erin volgens je kind, en wat kan jij echt niet aanzien? Zoek een middenweg. Wil je kind een knalroze muur? Misschien werkt een roze accentmuur of accessoires net zo goed. Zo voelt je kind zich gehoord en behoud jij de balans.
Stap 4: Combineer jullie stijlen slim
Probeer creatieve combinaties. Houd de grote elementen zoals muren en meubels in een neutrale stijl en voeg speelse details toe die je kind leuk vindt, zoals vrolijk behang, een gaaf dekbed of kleurrijke accessoires. Deze accessoires kan je ook gemakkelijk vervangen als de smaak van jouw kind weer anders wordt (en dat gebeurt bij kinderen regelmatig).
Stap 5: Maak het moodboard
Nu wordt het leuk! Plak of pin jullie favoriete elementen op een bord of maak een digitaal moodboard met bijvoorbeeld Canva. Dit is het moment om samen de balans te vinden tussen jullie stijlen en keuzes definitief te maken.
Stap 6: Geef je kind een stukje controle
Laat je kind een paar eigen keuzes maken. Bijvoorbeeld: mag hij of zij zelf het dekbedovertrek of de muurstickers kiezen? Zo voelt je kind zich betrokken en tevreden met het eindresultaat.
Stap 7: Tijd om de kamer in te richten!
Nu het moodboard af is, kunnen jullie de kamer daadwerkelijk aanpakken. Doordat jullie samen een plan hebben gemaakt, weet iedereen wat hij kan verwachten en is de kans op teleurstellingen veel kleiner.
Met deze aanpak wordt het inrichten van de kinderkamer niet alleen een succes, maar ook een gezellige en creatieve samenwerking. En zeg nou zelf: een beetje glitter en een beetje disco kan best leuk zijn, toch?